Vrste vezav knjige

Po tisku vaše tiskovine sledi še izbira primerne vezave. Za lažjo odločitev in seveda predstavo kakšna je razlika med vezavami si preberite spodnjo razlago.

Šivanje z žico: Stroj za šivanje s kovinsko žico zveže (sešije) več listov, jih prepogne na polovico in obreže na želeni format. Šivanje z žico uporabljamo pri vezavi prospektov, katalogov, zvezkov. Pri tej vezavi je pomembno, da je število strani deljivo s 4, torej 8, 12, 16, itd.. Slabost te vezave pa je v tem, da imamo omejeno število pol glede na debelino papirja, ki jih lahko spnemo.

Broširano, rezkano – mehka vezava: Zlepljen knjižni blok prilepimo na hrbet platnice iz papirja oziroma mehkejšega kartona (300 g/m2). Taka vrsta vezave se navadno uporablja za različne kataloge, žepnice, brošure.

Broširano, šivano z nitjo – mehka vezava: Sešit knjižni blok prilepimo na hrbet platnice iz papirja oziroma mehkejšega kartona (300 g/m2). Takšna vezava naredi knjigo trpežnejšo .

Trda vezava: Knjižni blok je vstavljen v platnico iz trde lepenke, ki je nekaj milimetrov večja od bloka. Vzdržljiva in robustna vezava ščiti knjižni blok. Uporablja se predvsem za knjige, ki morajo biti obstojne, ter so višjega cenovnega razreda.

Spiralna vezava: Preluknjane liste spnemo s spiralo, ki je lahko plastična ali kovinska. Ta vrsta vezave je cenejša ter tudi manj obstojna kot predhodne vezave, zato se največkrat uporablja za gradiva, ki bodo uporabljena le nekajkrat.