Razlika med barvnimi prostori

RGB:

Temelji na treh primarnih barvah svetlobe: rdeča (red), zelena (green) in modra (blue)
Pri dodajanju barv nastaja svetlejša barva, kadar zmešamo vse tri barve nastane bela.
Uporablja se pri prikazovanju digitalnih slik.

CMYK:

Predstavlja štiri tiskarske barve, ki se dodajajo pri procesu tiska: cian (cyan), magenta, rumena (yellow) in črna (key).
Je subtraktivni način mešanja barv, kar pomeni, da z dodajanjem barv dobimo temnejše odtenke.
Uporablja se pri vseh tehnikah tiska (domači tiskalniki, laserski tiskalniki, ofset tiskalniki)

Pantone:

So unikatne barve, katere so zmešane iz 13 različnih pigmentov.
Vsaka od teh barv ima svoje unikatno ime in so vedno enake, ne glede na tiskarski stroj na katerem tiskamo.
Trenutno lahko izbiramo med več kot 1800 različnimi pantone barvami. Številskim oznakam lahko sledijo črke M (matte), C (coated), U (uncoated).
Uporablja se v ofset tisku.

Pri določanju barvnega odtenka je potrebno upoštevati razlike med zgoraj podanimi barvnimi prostori. Prav tako je potrebno razumeti, da slika, ki je prikazana na ekranu, na tiskovini ne bo popolnoma enakih barvnih odtenkov, kot tudi ne bo na dveh različnih zaslonih. Zaradi teh dejavnikov je izbira barve nekoliko bolj kompleksna.
V veliko pomoč je uporaba Pantone barve kot referenca, ki jo nato spremenimo v RGB ali CMYK glede na to kje bo uporabljena. Torej v primeru, da se bo grafika prikazovala na zaslonih, (npr. spletna stran) ali bo odtisnjena (npr. vizitke, letaki, …)
V kolikor je potrebno, da se barva popolnoma ujema, se uporabi Pantone barve, kar pa pri procesu tiska poveča strošek, saj pri več barvnem tisku to predstavlja 5 barvo, za katero je potrebno izdelati dodatno tiskovno ploščo. Prav tako pa se pantone barv ne more uporabiti pri digitalni vrsti tiska.