Izbira papirja za tiskovino

Za dober tiskan izdelek je pomembna izbira pravega papirja, ki daje knjigi, prospektu, zloženki, letaku ali katerikoli tiskovini dodatno vrednost. Pri izbiri ustreznega papirja moramo upoštevati vrsto dejavnikov, ki vplivajo na končni izdelek. Različnim tiskovinam namenjamo različne papirje po strukturi, debelini in teku vlaken. Napačna izbira papirja lahko pokvari celoten videz tiskovine. Različni papirji se v fazi tiska in dodelave različno obnašajo in pri napačni izbiri nemalokrat naletimo na težave v izvedbi.

Na katere lastnosti papirja smo pozorni pri izbiri?

Gladkost ali hrapavost papirja nam lahko povzroči težavo pri nanosu barv. Bolj ko je površina papirja hrapava, težji je nanos barve, videz barv pa je nekoliko obledel. Tudi sama ostrina elementov besedila in slik je na hrapavem papirju manjša.

Vpojnost različnih papirjev za barve je različna. Na nekaterih papirjih se pri določenih vrstah tiska barve posušijo šele čez dan ali dva. Dodelava takšnih tiskovin je možna šele, ko so povsem suhe.

Sijaj papirja lahko obogati in poudari videz tiskovine, a je lahko tudi moteč. Knjigo, natisnjeno na sijaj bel papir na primer težje beremo, ker se pod določenim kotom svetlobe blešči. Zato za izdelavo barvne knjige uporabimo mat premazne papirje, da se tej težavi izognemo.

Upogljivost ali valovitost papirja je pomembna pri tiskovinah, ki jih zgibamo, prepogibamo. Izbrati moramo papir z ustreznim tekom vlaken, ki na pregibih ne poka. Različni papirji so tudi različno upogljivi.

Volumen papirja je enako pomemben dejavnik kot debelina oziroma teža papirja. Že med obdelavo v tiskalni napravi lahko opazimo, da papir nabrekne. Volumen potiskanega papirja je zato večji od volumna papirja pred tiskom.

Vlažnost papirja lahko povzroči njegovo deformacijo med tiskom. Še posebno to velja za digitalni tisk, pri katerem je papir izpostavljen toploti. Zato je hranjenje papirja v optimalnih pogojih pred tiskom posebnega pomena.

Pravi papir za vsako tiskovino

Za knjigo izberemo dve različni vrsti papirja. Za notranjost knjige praviloma izberemo lažji papir s pravilnim tekom vlaken, primernim za vezavo. Tako je knjiga lažja in njeno listanje prijetnejše. Ovitku bomo namenili trši, debelejši papir, ki bo ščitil notranjost knjige in dajal v rokah čvrst občutek.

Prospekt mora biti vizualno privlačen, zato zanj izberemo papir s sijaj ali mat premazom. Za večjo vzdržljivost mu večkrat namenimo ovitek iz debelejšega papirja kot je notranjost. Lahko mu dodamo še plastiko in videz obogatimo z dodatkom parcialnega laka ali svetleče folije metalnih barv.

Zloženka zahteva posebno skrbno izbiro papirja, ki mora omogočati zgibanje in obdelavo in biti hkrati dovolj čvrst.

Letak je glede vrste papirja še najmanj izbirčen. Tukaj sta pomembni le vpojnost za barve in teža papirja. Slednja naj bo čim manjša, če bomo letak pošiljali po pošti.

V Studiu Jager vam pomagamo izbrati najustreznejši papir, ki bo omogočal optimalno uporabnost, vzdržljivost in vizualno privlačnost tiskovine.